
Mudah je kalau bagi anda peminat laksa nak buat, sebenarnya saya masak memang tak ada sukatan yang specific, campak-campak je..hehe..jadi agak-agaklah sukatannya nanti ye...bahan-bahan asasnya cuma ikan kembung(ikan lain,sardin atau tuna pun boleh),cili kering,bawang besar,bunga kantan,daun kesum,asam keping, sedikit belacan dan garam secukup rasa untuk kuah.
Blend cili kering,bawang besar dan belacan. Ikan direbus(air jangan buang,guna untuk kuah) ambil isi ikan dan blend, masukkan dalam periuk bersama dengan bahan blend,dan lebur je semua dengan bahan lain sehingga mendidih. Asam keping masuk kemudian,nanti masam sangat. Rasakan garam dan asam,dah siap kuahnya..
Celur atau rebus mee laksa,dan sediakan bahan ulamnya(terpulang ikut selera nak ulam dengan apa) contoh timun, salad,bawang besar,daun selom,cili api,cili besar atau nenas. Jangan lupa telur rebus. Kalau rajin bolehla cuba resepi simple ni,atau mungkin anda ada resepi lain yang lebih sedap,terpulang pada selera masing-masing. :-)
Apapun happy cooking,jumpa lagi....
No comments:
Post a Comment