Tuesday, July 14, 2009

laksa oh laksa

Happynye hari ni sebab dapat makan laksa setelah sekian lama teringin nak makan...hari ni buat laksa utara..walaupun kekurangan bahan, alhamdulillah sedap je ditekak saya ni...hubby pun suka sangat.. Saya ni memasak sempoi aje gitu,tak cukup bahan pun tak apa,asal sedap ditekak kami ni...Yang penting bahan asas mestilah cukup..

FYI,saya ni memang peminat laksa, tapi tak nak makan buatan sendiri.. bukan apa,hari-hari memasak,kadangkala teringin juga nak makan masakan orang lain. Masalahnya,bila beli pulak asyik tak kena ditekak,nak tunggu laksa Chef Bg Chik perlis(Abang ipar) entah bila-bilalah dapat..tapi laksa dia memang sodaplah...akhirnya bila dah teringin sangat buat jugalah sendiri,dapat makan dengan puas...Alhamdulillah..

Mudah je kalau bagi anda peminat laksa nak buat, sebenarnya saya masak memang tak ada sukatan yang specific, campak-campak je..hehe..jadi agak-agaklah sukatannya nanti ye...bahan-bahan asasnya cuma ikan kembung(ikan lain,sardin atau tuna pun boleh),cili kering,bawang besar,bunga kantan,daun kesum,asam keping, sedikit belacan dan garam secukup rasa untuk kuah.

Blend cili kering,bawang besar dan belacan. Ikan direbus(air jangan buang,guna untuk kuah) ambil isi ikan dan blend, masukkan dalam periuk bersama dengan bahan blend,dan lebur je semua dengan bahan lain sehingga mendidih. Asam keping masuk kemudian,nanti masam sangat. Rasakan garam dan asam,dah siap kuahnya..

Celur atau rebus mee laksa,dan sediakan bahan ulamnya(terpulang ikut selera nak ulam dengan apa) contoh timun, salad,bawang besar,daun selom,cili api,cili besar atau nenas. Jangan lupa telur rebus. Kalau rajin bolehla cuba resepi simple ni,atau mungkin anda ada resepi lain yang lebih sedap,terpulang pada selera masing-masing. :-)

Apapun happy cooking,jumpa lagi....

No comments: